Eloször láthatjuk a fekete lyuk eseményhorizontját

A tudósok azt remélik, hogy eloször pillanthatják majd meg egy fekete lyuk eseményhorizontját egy hatalmas teleszkóprendszer segítségével (neve Eseményhorizont Teleszkóp – Event Horizont Telescope), amelyet összekötnek egy új algoritmussal. A komplex algoritmust nem könnyu megírni – összeköti majd az Antarktiszon, Chilében, Hawaii-in, Spanyolországban, Mexikóban és Arizónéban lévo teleszkopókat egy hatalmas teleszkóppá.

“Már nagyon közel járunk” – mondta Feral Ozel a csapat tagja a BBC-nek. “A számítási és teoretikus munkát már elvégeztük, tulajdonképpen már muködöképes. Pár kihívást le kell gyoznünk, hogy belássunk a fekete lyuk belsejébe, de 2017-re létrejön ez az álmunk.”

A tudódok azt várják, hogy a képen majd egy hatalmas sarlót látnak – számításaik szerint ennek kell lennie, ugyanis a fekete lyuk meghajlítja a teret.

“Van egy fekete lyuk a galaxisunk középpontjában, amely relatíve kicsi objektum, csak 17-szer nagyobb, mint a napunk, de elég messze van, és nehéz megfigyelni. Gázok, por és ködök veszik körül, amelyek eltakarják az eseményhorizontot. De ez az új teleszprendszer képes lesz majd mögé látni az 1,3 mm-es rádióhullámok segítségével (ezttalálták alkalmasnak, hogy a ködök és a por mögé nézzenek).

forrás: Independent

Categories: tudomány, Urkutatás