Viszlát, és köszi a halakat!

Már a korszakos Galaxis útikalauz stopposoknak címu  sci-fi óta tudjuk, hogy a delfinek igenis intelligens lények. A kutatók most azt is megfigyelték, hogy a nyelvük ugyanolyan fejlett lehet, mint az emberi nyelv. A Karadag Nature Reserve tudósa, Dr. Vyacheslav Ryabov állítása szerint a delfinek nem csak hogy megértik társaikat, de 5 „szóból” – füttyökbol – álló mondataikat végig is hallgatják, és csak ezután válaszolnak. Ezek a füttyimpulzusok egyénenként változnak frekvenciájuk és idotartamuk szerint. „Ebben a tekintetben minden egyes impulzus egy-egy fonáménak vagy szónak felel meg”, állítja. „Az emberi megértés problémája abban rejlik, hogy a delfinek beszéde az emberi hallás tartományán kívül esik.”

A tanulmány két delfin, a hím Yasha és a nostény Yana megfigyelésén alapult, akik egész életükben egy 27×9.7 méteres medencében éltek, így más delfint nem hallottak beszélni. Beszédjük eltért a szabadon élo társaiktól.

A kísérlet során mikrofonokkal rögzítették a füttyimpulzusokat. Azt figyelték meg, hogy a delfinek füttyeiket csomagonként küldték át egymásnak, és megvárták, amíg a csomag eljut hozzájuk. Ez arra enged következtetni, hogy a delfinek vártak egymás mondataira, és csak utána válaszoltak.

“Ez csak az emberi nyelv sajátsága, amibol következik, hogy a delfinek tudata és intelligenciája magas szintu, amely ehhez a magas szintu nyelvhez vezetet.”

A tudósok folytatják a kutatásokat, amely egyszer majd segíthet kapcsolatot létesíteni és megérteni ezt a nyelvet.

(Az elso és utolsó mondatuk az lesz, mielott elhagyják a Földet: viszlát, és köszi a halakat!)

Categories: tudomány