Misztikus SETI jelzés miatt izgatottak az idegen rádióüzenetekre vadászó kutatók

kép: RATAN-600 radioteleszkóp Zelenchukskayaban (Mikhail Turnovskiy/Alamy Stock Photo)

Te vagy ET? A nem olyan régen detektált rádiójel, amely jellemzoiben potenciális lehetoséget hordoz arra, hogy egy földönkívüli civilizáció jelzéseinek tekintsük, arra készteti a SETI (Search for Exrtaterrestrial Intelligence – A Földönkívüli Intelligencia Keresésének tudományos intézete) tudósait, hogy a világ minden táján a jel irányába fordítsák rádióteleszkójaikat, és újabb megfigyeléssel igazolják a jelzés földönkívüliségét. Bár eddig minden hallgatózás eredménytelen maradt, még ma este is lesz két olyan teleszkóp, amelyik megpróbálja elcsípni majd a jeleket.

A jelzést 2016. Május 15-én fogta az Orosz Tudományos Akadémia rádióteleszkója. A jel a megfigyelések szerint a Földtol 95 fényévnyire lévo, napszeru csillag, a HD164595 környezetébol jött. A rendszernek egyetlen ismert bolygója van: a tudosók meleg Neptunusznak hívják, mivel olyan gázóriás, mint a Neptunusz, de  csak negyven nap alatt kerüli meg csillagát. De ez nem zárja ki, hogy a csillagnak lehetnek más bolygói is – talán szilárd felszínuek is.

A kutatók azt feltételezik, hogy egy ilyen eros jelzés, ha valóban létezik, egy idegen civilizáió által épített rádióadótól származhat.

Ha az a rádióadó minden irányban sugároz, akkor az ehhez szükséges energia 10 a huszadik hatványon Watt, mondja Seth Shostak, a californiai SETI intézet csillagásza. “Ez még akkor is egy hatalmas áramszámla, ha kedvezményt kapsz a szolgáltatódtól” – viccelodött a tudós. “Sok százszor nagyobb energia, mint ami a Napból érkezika földre.”

Ez azt jelenti, hogy az a civilizáció, amely képes egy ilyet megépíteni , az a Kardashev rendszer szerinti kettes csoportba tartozik, amely le tudja fölözni a csillagának energiáit.

Ha ezt a jelzést csak a Földnek szánták, akkor az energia már sokkal kisebb, 10 a tizenharmadik hatványának megfelelo Watt, “ami kábé az összes emberiség által használt energiával megegyezo mennyiség ü minden repülo, autó, elektromos berendezés” – mondja Shostak. “Ez sem egy középiskolai tudományos projekt szintjén áll.” Ez a mennyiség is azt jelenti, hogy a Kardashev II-es civilizáció képes begyujteni a csillagából származó összes fényenergiát.

Mielott azonban gyors következtetésre jutunk, hogy a jel idegen eredetu, számításba kell vennünk, hogy sokkal valószínubb, hogy a jel egy földi eredetu antenna interferenciája. A rádióteleszkópok köztudottan híresek arról, hogy gyakran fognak zajokat (a mobiltelefonok jelétol kezdve a lehúzott vécék keltette interferenciáig). Az elmúlt évben az Parkes Rádióteleszkóp munkatársai épp egy ilyen jelet fogtak: sikeresen visszavezették az épületükben lévo két mikrosütohöz.

“A SETI-nél hasonló a probléma: van egy hatalmas civilizáció, amely rádiójelekt bocsát ki, és összezavarja a SETI antennáit – ez maga az emberiség” – mondta Shostak.

Szóval mielott a kutatók elhamarkodott közvetkeztetést vonnának le, azelott ismételten ellenorzik a jelet. Tegnap az Allen Teleszkóprendszer antennáit a csillag felé fordították, de nem közöltek semmit. Ma este újra hallgatózni fognak.

Az, hogy eddig nem fogták idegen civilizációk jelzéseit, nem jelenti azt, hogy ki kéne zárnunk a létezésüket. “Nem mondhatod, hogy nem találtam semmit, tehát semmi sincs ott” – mondta Shostak. “Cook kapitány körbehajózta a Csendes-Óceán déli részét, és nem fedezett fel oj szigetet. Az, hogy nem fedezte fel annak idején, nem jeletette, hogy nincsenek ott.”

Egy másik civilizáció megpróbálhat jeleket küldeni több frekvencián is, állítja Douglas Vakoch, a METI elnöke, amely cég nem csak jelekt szeretne fogni más bolygókról, de szeretne küldeni is. Szerinte lehet, hogy tegnap egy teljesen más frekvencián küldtek jeleket.

“Hogyha nagyon sok információt akarsz küldeni, akkor az optikai frekvenciákon ajánlott ezt megtenni” – mondta a Vakoch. “Ezért mi ma este a panamai optikai obszervatóriumunkkal vizsgáljuk meg ma este a csillagot.”

Vakoch nem optimista a kutatás kimenetelét illetoleg: “szerintem nem találtunk E.T.-re, de ez a munka nagyon jó elokészítés arra nézve, ha majd egyszer az igazi jelbe botlunk. Spekulálhatunk bármennyit, hogy van intelligens élet odakinn, de amíg nem találunk valamit, és nem követünk nyomon minden kis jelet, addig nem tudhatjuk.”

A New scientist cikke nyomán

Categories: ET, tudomány